Oplossing - bijsluiters voor laaggeletterden

In Nederland zijn 2,5 miljoen laaggeletterden en 250.000 analfabeten. Zij hebben moeite met lezen en schrijven en hebben naast deze beperking vaak ook moeite met het opnemen, beoordelen en toepassen van informatie. Naast dat ze hun bijsluiter niet kunnen lezen en dus niet begrijpen, hebben zij ook moeite om informatie goed op te pakken wanneer hun zorgverlener toelichting geeft over geneesmiddelen.

Voor dit probleem waarbij laaggeletterden niet de bijsluiters van hun medicijnen begrijpen wilde ik een oplossing bedenken. Ik heb daarvoor research en analyses gedaan naar het onderwerp, daaruit conclusies getrokken en vervolgens een idee bedacht.

Het idee is een apparaat, dat bij de huisarts en apotheek staat, waar je de verpakking van het medicijn kunt scannen door middel van een QR code. Het scherm van het apparaat laat door middel van een quiz de informatie uit de bijsluiter zien. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van animaties, makkelijke iconen en gesproken tekst en zeker geen geschreven tekst. Er wordt steeds een deel uitgelegd en daarna wordt er, per onderdeel, door middel van vragen getest of de gebruiker het begrijpt. Door het op deze manier interactief te houden, zal de gebruiker de informatie beter onthouden. Wanneer de sessie is afgerond komen uit het apparaat kaartjes, die passen in de verpakking van het medicijn, met iconen die overeenkomen met de iconen van de uitleg op het scherm. Elk kaartje beschrijft een ander onderdeel en zal dienen als geheugensteun wanneer de gebruiker thuis is. Door het op de delen in meerdere kaartjes, kan de gebruiker de informatie beter opdelen in stapjes in plaats van dat alle informatie tegelijk wordt weergegeven. De kaartjes hebben de vorm en gevoel van bioscoopkaartjes en helpen bij de fun factor. Het idee gaat er van uit dat het grootste deel van de doelgroep geen smartphone heeft of niet voldoende weet hoe je ermee om moet gaan. Voor de genen die wel een smartphone hebben, kunnen de QR code ook thuis scannen en de ‘uitleg quiz’ thuis afnemen. De kaartjes worden dan digitaal opgeslagen en worden geëxporteerd naar de galerij van de smartphone.

Project

Onderzoek

Klant

HVA

Inbreng

Research, Concepting

Highlights

Bekijk onderzoek

Onderzoek

<   Vorig project